Bardzo fajny przepis, spróbujcie sami :)
- Składniki: 10 szparagów 5 ziemniaków 3 pomidory cebula kilka plastrów suchej kiełbasy (np. krakowskiej) odrobina sera feta posiekana świeża bazylia.Beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka wody od szparagów pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz cukier sok z cytryny gałka muszkatołowa
Szparagi obrać i podgotować 15 min w osolonej wodzie (wodę zostawiamy – przyda się do sosu). W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, obrane ze skóry ćwiartki pomidora i posiekaną cebulę, posypać to wszystko świeżą bazylią. Następnie układamy kilka plastrów suchej kiełbasy i podgotowane wcześniej szparagi, posypujemy odrobiną sera feta. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i stopniowo ok. szklanki wody od szparagów, na koniec pół szklanki jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 25 – 30 minut/ temp: 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz