Pierogi leniwe to danie proste i łatwe do zrobienia. Dzieciaki ( moje na pewno ) je uwielbiają zwłaszcza z jogurtem naturalnym do którego można dodać miód, syrop klonowy, konfiturę czy po prostu posypać cukrem. Można zrobić je również inaczej czyli podsmażyć z cebulką i boczkiem. Są jeszcze różne formy podania klusek ale dziś podam te dwa sposoby.
SKŁADNIKI :
- ok 200 gram sera ( na blogu można znaleźć jak zrobić samemu domowym sposobem )
- jogurt naturalny
- szklanka mąki ( typ 450 )
- 2 jajka ( najlepsze klasy 0 lub 1 )
- sól
Jogurt mieszamy z serem dodajemy sól i mielimy. Wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy po troszeczku mąki. Wyrabiamy w misce lub na stole na jednolitą masę tak aby się nie kleiło do rąk ( można dodać więcej mąki jak jest mało ). Całość dzielimy na porcję i robimy dłońmi ruloniki o grubości ok 1 cm. Kroimy nożem w odległości od 0,5 do 1 centymetra,
GOTOWANIE :
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek w porcjach ok 30 sztuk ( w zależności od garnka ) i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie i skrapiamy olejem rzepakowym lub podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.
Pyszne !!!
OdpowiedzUsuń