Szukaj na tym blogu

środa, 26 listopada 2014

CHLEB NA ZAKWASIE

     Przepis na chleb na zakwasie w wykonaniu Agnieszka Kreczkowska Dziś próbowałem, muszę powiedzieć że niebo w gębie i na szczęście dostałem jeszcze zakwas, teraz już co tydzień będę piekł taki dzieciom i sobie. POEZJA w dobie sztucznych niby chlebów w sklepie. POLECAM!!! 
Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i dodajemy łyżkę soli, łyżkę miodu, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zakwas i znowu mieszamy. Do tak sporządzonej mikstury dodajemy ziarna – pół szklanki słonecznika, pestek dyni, sezamu, siemienia lnianego, płatków owsianych, otrąb pszennych i znów wszystko łączymy razem. Dodajemy szklankę mąki żytniej i trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej. Całość mieszamy aby uzyskać konsystencje błota. Odkładamy ok trzech łyżek na kolejny zakwas do pudełka i wstawiamy do lodówki. Zakwas można użyć po sześciu dniach, lecz nie później niż po czternastu. Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, napełniamy masą do 2/3 wysokości blachy. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Chleb pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 2:15 min. po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki i smarujemy wierzch chleba miksturą wody z oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz