Dziś szybko i tradycyjnie. Filet z mintaja doprawiony solą pieprzem i skórką z limonki, panierowany w bułce tartej. Całość smażona na oliwie z oliwek. Dobrze wymyte młode ziemniaki ( takie małe z łupinami ) gotujemy w lekko osolonej wodzie z gałązkami świeżej mięty aż będą miękkie. Surówki zrobiłem dwie na bazie młodej kapusty.
Pierwsza : kapusta poszatkowana, do tego marchew i natka pietruszki całość doprawiona solą pieprzem łyżką miodu i odrobiną kwaśnej śmietany.
Druga : kapusta poszatkowana, marchew, świeża czerwona papryka oraz ugotowany ( w sumie bardziej sparzony ) brokuł rozdrobniony na małe różyczki całość doprawiona oliwą z oliwek solą, pieprzem i sokiem z limonki. Danie zdrowe, lekkie podane z szklanką maślanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz