RATATOUILLE
Składniki :
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona i zielona
- 8 średnich świeżych pieczarek
- 1 pomidor
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- 45 g masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy :
- sól, pieprz, kminek, cynamon, cząber, lubczyk
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę pokrojoną w dość grube półksiężyce, marchew pokrojoną w talarki i pieczarki w cząstkach. Podsmażamy ok 3 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie wrzucamy czosnek starty lub drobno pokrojony, paprykę i pomidora pokrojonego w kostkę, poszatkowaną kapustę. Smażymy jeszcze ok 3 min i podlewamy szklanką wody. Gotujemy ok 8 min przyprawiając kminkiem, lubczykiem, cząbrem i szczyptą cynamonu. Dodajemy cukinię w talarkach i delikatnie mieszamy gotujemy ok 3 min na wolnych obrotach :) dodajemy koncentrat pomidorowy, masło i zdejmując już z ognia, dodajemy miód i doprawiamy do smaku. Mi najlepiej danie to smakuje z kaszą pęczak, ale może być podawane również z ryżem, makaronem, ziemniakami, bułką czy samo w formie gulaszu. Ratatouille można robić na wiele sposobów jest to bowiem potrawa warzywna składająca się głównie z cukinii, bakłażana, pomidora, papryki i cebuli. Nie przeszkadza jak uruchomimy trochę fantazji i dodamy do tego dania to co lubimy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz