Szukaj na tym blogu

sobota, 17 stycznia 2015

KARKÓWKA PIECZONA W LIŚCIACH LAUROWYCH

Zamiast kupować wyroby szynko-podobne można samemu upiec mięso do obkładu na kanapki.
Dziś zrobiłem nie szynkę a karkówkę !!!
Mięso to doskonale pasuje jako obkład na kanapki do pracy jak i przystawka czy danie główne. POLECAM SPRÓBUJCIE SAMI !!!

Karczek ok 2 kg smarujemy marynatą zrobioną z oliwy, musztardy, miodu, a całość doprawiona jest solą, pieprzem, szczyptą cynamonu i obłożona liśćmi laurowymi.

Tak przygotowane mięso zawijamy w celofan i  chowamy do lodówki na 12 godzin. 

Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 90 minut. Upieczone mięso schładzamy w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu odwijamy z foli, usuwamy liście i wkładamy do lodówki. Kroimy w plasterki jako obkład od chleba lub wykorzystujemy je na dowolny sposób :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz