Szukaj na tym blogu

sobota, 17 stycznia 2015

CHEESEBURGER Z WIEPRZOWINY - SLOW FOOD

Hamburger który dziś zrobiłem nie jest klasycznym daniem, nie jest zrobiony z mięsa wołowego lecz z grubo mielonego mięsa wieprzowego a dokładniej z łopatki. 
Mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy jajko i świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy solą pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i cynamonu. Mieszamy dodając odrobinę bułki tartej ( żeby masa nie była za luźna ). Formujemy w okrągłe kotlety przy pomocy obręczy, i układamy na papierze pergaminowym. 


Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 170 stopni na ok 25 min. 

 Na spodzie bułki  posmarowanej musztardą i majonezem układamy liść sałaty, plastry pomidora, papryki i ogórka kiszonego. Na tak przygotowany spód kładziemy mięso i plaster sera żółtego. Przykrywamy górną częścią pieczywa wysmarowaną majonezem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz