Hamburger który dziś zrobiłem nie jest klasycznym daniem, nie jest zrobiony z mięsa wołowego lecz z grubo mielonego mięsa wieprzowego a dokładniej z łopatki.
Mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy jajko i świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy solą pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i cynamonu. Mieszamy dodając odrobinę bułki tartej ( żeby masa nie była za luźna ). Formujemy w okrągłe kotlety przy pomocy obręczy, i układamy na papierze pergaminowym.
Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 170 stopni na ok 25 min.
Na spodzie bułki posmarowanej musztardą i majonezem układamy liść sałaty, plastry pomidora, papryki i ogórka kiszonego. Na tak przygotowany spód kładziemy mięso i plaster sera żółtego. Przykrywamy górną częścią pieczywa wysmarowaną majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz