Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 stycznia 2015

KARP PIECZONY

Składniki :
  • 1 kg karpia sprawionego 
  • 200 g moreli suszonych 
  • 1 cytryna 
  • 200 g masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 100 g orzechów ( najlepiej włoskich ale mogą być migdały lub ziemne ) 
  • świeża natka pietruszki 
  • przyprawy : sól, pieprz
Na spód naczynia żaroodpornego trzemy masło wcześniej schowane w zamrażarce ( 30 min ) i polewamy olejem rzepakowym. Układamy rybę skórą do dołu. Przyprawiamy solą, pieprzem, z tartą skórką z cytryny, natką pietruszki. Morele kroimy w paski i posypujemy karpia, orzechy siekamy i prażymy chwilę na suchej patelni i dodajemy do ryby. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni i pieczemy ok 30 do 40 min, a w połowie pieczenia rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Karpia podajemy z świeżym pieczywem i fasolą z masłem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz