Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 stycznia 2015

BURGER WEGETARIAŃSKI

Zamiast wołowiny możemy użyć buraków :) Bardzo fajny pomysł dla kogoś kto nie je mięsa.



Przepis też prosty a mianowicie : gotujemy 3 średnie buraki, studzimy, obieramy i trzemy na wiórki. Wkładamy na sito aby odciekł sok. Po ok 5 min wkładamy do miski dodajemy jajko, płaską łyżkę mąki, troszkę bułki tartej i doprawiamy solą pieprzem odrobiną miodu i garścią orzechów włoskich, uprażonych i zmielonych. Formujemy kotlety układamy na  blasze pokrytej papierem pergaminowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 200 stopni czas od 20 do 30 min. 


Kotleta podałem w bułce z sałatą lodową, ogórkiem kiszonym, pomidorem, oliwkami. Spód bułki posmarowałem sosem pomidorowym, a górę sosem czosnkowym.  Oczywiście dodatki są dowolna jak i pieczywo. Kotlet również smakuje podany jako danie głównie z kaszą, ziemniakami, frytkami... surówkami, warzywami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz