Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 stycznia 2015

KARP GOTOWANY


Składniki :
  • 1 kg ryby już oczyszczonej 
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 duże cebule
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 100 g masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 200 g pieczarek
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, świeża natka pietruszki drobno pokrojona
Gotujemy niewielką ilość buliony warzywnego ( można dodać głowę z ryby ) lekko go przestudzić i dodać wino. Do garnka włożyć rybę w kawałkach tak aby bulion przykrywał wszystkie porcje,  i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od 20 do 25 min. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, podsmażyć i dusić ok 5 min. Dodać łyżkę mąki z dwoma łyżkami bulionu z ryby, doprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką i sokiem z cytryny. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Karpia wyciągnąć na talerz, polać sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz