- 1 kg ryby już oczyszczonej
- pęczek włoszczyzny
- 2 duże cebule
- szklanka białego wytrawnego wina
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 200 g pieczarek
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, świeża natka pietruszki drobno pokrojona
Gotujemy niewielką ilość buliony warzywnego ( można dodać głowę z ryby ) lekko go przestudzić i dodać wino. Do garnka włożyć rybę w kawałkach tak aby bulion przykrywał wszystkie porcje, i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od 20 do 25 min. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, podsmażyć i dusić ok 5 min. Dodać łyżkę mąki z dwoma łyżkami bulionu z ryby, doprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką i sokiem z cytryny. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Karpia wyciągnąć na talerz, polać sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz