Plendze ( tak w Poznaniu mówi się na placki ziemniaczane ) można robić na różne sposoby, słodko, słono, pikantnie... dziś zrobiłem placki na słono z dodatkiem ziół.
Danie to można podawać jako przystawkę, czy danie główne.
Przepis i wykonanie:
Obieramy trzy duże ziemniaki i trzemy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 10 min. Zlewamy płyn który powstał do miseczki i odstawiamy jeszcze na ok 5 min, wylewamy delikatnie płyn z miski, a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy do ziemniaków z powrotem. Wbijamy jedno jajko łyżkę mąki pszennej i dodajemy gałązkę świeżego drobno posiekanego rozmarynu i bazylii. Całość mieszamy razem dodając odrobię pieprzu i soli ( jak jest za mało ) Smażymy w dość głębokim tłuszczu ( najlepszy olej rzepakowy ) na patelni formując placki z obydwu stron.
Tak przyrządzone PLENDZE podajemy z żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz