Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

PLENDZE

Plendze ( tak w Poznaniu mówi się na placki ziemniaczane ) można robić na różne sposoby, słodko, słono, pikantnie... dziś zrobiłem placki na słono z dodatkiem ziół. 
Danie to można podawać jako przystawkę, czy danie główne. 

Przepis i wykonanie:

Obieramy trzy duże ziemniaki i trzemy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 10 min. Zlewamy płyn który powstał do miseczki i odstawiamy jeszcze na ok 5 min, wylewamy delikatnie płyn z miski, a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy do ziemniaków z powrotem. Wbijamy jedno jajko łyżkę mąki pszennej i dodajemy gałązkę świeżego drobno posiekanego rozmarynu i bazylii. Całość mieszamy razem dodając odrobię pieprzu i soli ( jak jest za mało )  Smażymy w dość głębokim tłuszczu ( najlepszy olej rzepakowy ) na patelni formując placki z obydwu stron. 
Tak przyrządzone PLENDZE podajemy z żurawiną. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz