Szukaj na tym blogu

wtorek, 9 grudnia 2014

SCHAB Z PLASTRAMI BOCZKU

Jednym z chyba najbardziej popularnych dań u Romana ( BISTRO w którym stawiałem pierwsze kroki ) był schab z plastrami boczku podawany z pyzami, pyrami, ryżem czerwonym, lub frytkami + zestaw surówek. Danie fajne na grilla :) A robimy je tak : plaster mięsa bez kości od 180 do 220 gram ( czyli słuszny kawał ) rozbijamy troszeczkę ( nie na gazetę ) robimy po trzy nacięcia na o szerokości plastrów bekonu i przeplatamy nim schab. Boczek najlepszy jest wędzony a plastry nie mogą być za grube. Doprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Do lodówki na ok 4 godzinki. Po tym czasie wyjmujemy i smażymy najlepiej na odrobinie smalcu. Całość podajemy według uznania :) . SMACZNEGO !!! P.S. Dziś podałem z pyzami w sosie pomidorowym i miksem sałat skropionych oliwą z oliwek.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz