Szukaj na tym blogu

wtorek, 9 grudnia 2014

BAGIETKI

SKŁADNIKI :
  • 2 szklanki mleka
  • 30 g masła 
  • łyżka cukru i soli 
  • 16 g drożdży 
  • ok 4 szklanek mąki pszennej
 PRZYGOTOWANIE : 

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia.
Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.




Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki.


Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać 30 minut, by podrosły. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8 - 10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach), włożyć bagietki i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec aż będą rumiane, niedługo, ja piekłem jeszcze około 10 minut. Na zdjęciach jest również wersja zdrowszych bagietek :) po prostu zamiast mąki pszennej dałem mąkę żytnią razową i otręby.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz